Hypermobiliteit en Yoga

Veel mensen die yoga beoefenen zijn hypermobiel en weten dit niet van zichzelf.

Vaak voorkomende klachten zijn chronisch pijn, vaak verstuikingen of gewrichten die makkelijk uit de kom gaan, ontstekingen van pezen, chronische vermoeidheid, vaak blessures en pijn tijdens of na een yogales

Voor mensen met hypermobiliteit is yoga enorm belangrijk: enerzijds helpt het versterken vd begrenzing (pezen, spieren) van de gewrichten, maar de schaduwzijde is dat hypermobiele yogabeoefenaars vaak blessures oplopen of pijn ervaren tijdens of na de yogales.

Ik heb sinds 15 jaar weke delen reuma en sindsdien ook veel problemen met hypermobiliteit. Door het verlies van kracht in mijn spieren hebben mijn gewrichten weinig begrenzing, wat leidt tot verschillende problemen.

Yoga heeft mij heel veel geholpen met het versterken van de spieren en ontspannen van de verstijfde delen, maar yoga kan ook juist schade veroorzaken bij niet goed aanpassen aan het hypermobiele lichaam.

Ik geef daarom workshops en bijscholingen over het veiliger en gezonder maken van yogalessen voor (hypermobiele) yogabeoefenaars. Ook is individuele begeleiding mogelijk.

De workshop is toegankelijk voor iedere yogabeoefenaar (ook als je niet hypermobiel bent). De bijscholing is bedoeld voor yogadocenten.

Ik leer je hypermobiliteit herkennen en waarom dit belangrijk is, hoe je de houdingen kunt aanpassen om blessures te voorkomen en hoe je yoga kunt inzetten voor het verminderen van klachten door de hypermobiliteit

Bijscholing: volgende data en locatie volgen

Workshops: volgende data en locatie volgen

inschrijven